Hoppa till sidans innehåll

Till minne - Ove Emanuelsson

07 JUL 2021 23:49
Ove Emanuelsson, en av Svensk kanots stora kanotister har efter en tids sjukdom gått bort.
  • Skapad: 07 JUL 2021 23:49

Ove var under flera decennier en viktig person för och inom Svensk kanot. Han var ledare på förenings- och förbundsnivå men också en aktiv kanotist genom hela livet med stora framgångar.  Många minns Ove som en hängiven, uthållig och engagerad idrottare. Ove brann för kanotsporten både när det handlade om att utveckla sporten och när det kom till hans egen paddling. 

Ove var en av Sveriges mest framgångsrika C-paddlare, rankad som världsetta i C1 på 1000 meter år 1962. Han körde sitt första VM i Prag 1958 och har sedan dess tillhört världseliten med undantag för några år på 70-och 80 talet.  Ove har vunnit ett antal VM i masterklassen både i K-1, C-1 och K-2 och det är han ensam om i världen.  2018 vann han både K-1 och K-2 i maraton på VM i Portugal. Totalt så har det blivit 126 guldmedaljer i mästerskap, han har också ett stort antal silver och bronsmedaljer. Ove deltog i inte mindre än tre OS, Rom 1960, Tokyo 1964 och Mexiko City 1968. Den bästa placeringen blev i Rom då han kom 4:a, då endast 19 år gammal. 

Inledningsvis tävlade Ove för Jönköpings kanotklubb och var sedan en av medgrundarna till bildandet av Tibro kanotklubb år 1960. Han startade även tävlingen Götakanalloppet, ett motions-och elitlopp för kanotister, som han drev och var tävlingsledare för i 20 år. Det är många kanotister som minns och har haft glädje av den tävlingen genom åren.

Ove har paddlat den svenska kusten runt, 230 mil, och hade då rekordet på 41 dagar.

Under många år var Ove en drivande kraft i frågor rörande masterkanotister inom Svenska kanotförbundet. Ove var som ordförande i masterskommittén bland annat medarrangör till ett uppskattat årligt återkommande vårläger för masterkanotister vid Flämslätt i Skara. Många är vi som minns Oves engagemang - hans närvaro, klokskap och skärpa i olika frågor. Det är många som har Ove att tacka för mycket.

Nu finns inte Ove längre med oss, sjön Örlen saknar en kanotist, men vi kommer att minnas Ove som en av de färgstarka kanotisterna i Tibro kanotklubb och inom Svensk kanot. 

Tack för allt Ove. Våra tankar går till Oves familj och de som stod honom närmast. 

Medlemmarna Tibro Kanotklubb

Skribent: Jenny Dalman
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Tibro KK - Kanot
c/o PeO Lundberg, Källtorpsvägen 6
54335 Tibro

Kontakt:
Tel: 0702727404
E-post: This is a mailto link

Se all info